Under hösten håller organisationen Svenska Tecknare en omröstning om vilket ord som skulle kunna ersätta den typografiska termen horunge, ett ord som tiden har sprungit ifrån.
Just när jag börjat fundera över om inte den typografiska termen horunge började kännas väl nattstånden kom organisationen Svenska Tecknare ut med en uppmaning att hitta ett mer modernt ord för just horungen.
Om man inte är exempelvis grafisk formgivare, journalist, korrekturläsare eller förlagsredaktör är horunge antagligen en rätt okänd term, men det som menas är en ensam rad överst på en sida eller i en spalt – eller en ensam rad sist på en sida eller i en spalt. Är man riktigt noga kallar man det första exemplet för enkel horunge och det andra för dubbel horunge.
”Typografiskt anses det fult med horungar.”
Typografiskt anses det fult med horungar och gissningsvis är väl det anledningen till att man valde ett nedsättande uttryck för företeelsen. Idag anses det ju dock inte längre fult att få barn utan att vara gift och för många skaver det nog att använda ett sådant här uttryck i sitt arbete.
Svenska Tecknare skriver på sin sajt att Språkrådet tidigare har undersökt om det finns något annat användbart ord men inte hittat något, så därför vill nu organisationen skapa ett alternativ som språkbrukarna vill använda.
Detta gör man med en omröstning på webben, där den som vill både kan rösta och framföra egna förslag. När omröstningen avslutats planerar Svenska Tecknare att samla företrädare från de branscher som använder typografiska termer samt språkvårdare för att diskutera vilket ord man ska välja att försöka etablera i yrkesgrupperna.
För närvarande leder orden sladdis och busunge stort i omröstningen. Själv tycker jag att de alternativen känns väl branschinterna eftersom man inte kan förstå av orden vad de ska beteckna. Skrivande och redigerande är inte längre vikt för vissa yrkesgrupper utan allt fler förväntas göra det, oavsett om de har utbildning för det eller inte. Och då känns ett självförklarande ord som ensamrad, lösrad eller restrad mer inkluderande.
···························
- Lösrad, sladdis eller busunge, men #ingenhorunge – Svenska Tecknare vill modernisera en typografisk term.
- #ingenhorunge – omröstning om vilket ord som bör ersätta den typografiska termen horunge.
- Övervintrad horunge lever farligt – Anna-Malin Karlsson, professor i nordiska språk, skriver om praktiskt språkvårdsarbete på gräsrotsnivå i Språkspalten i Svenska Dagbladet.
- Vad tycker du – ska horunge bort? – Siv Strömquist, docent i nordiska språk, skriver om språkbrukarnas makt på sajten Nyfiken Grå.



