Quantcast
Channel: Eva Sahlström
Viewing all articles
Browse latest Browse all 179

Debatt om regeringens språkpolitik

$
0
0

Debattvågorna har svallat höga sedan det blev klart i förra veckan att regeringen vill strypa anslagen till flera språkliga verksamheter.

Som jag skrev förra veckan har regeringen i sitt budgetförslag föreslagit att dra in nästan hela det statliga anslaget till Terminologicentrum TNC, samt dra ner på anslagen till Medelhavsinstituten samt till undervisning och information om svenska utomlands.

Detta har orsakat en proteststorm i den svenska språkvärlden. Väldigt snart startades namninsamlingar för TNC och svenskundervisningen utomlands, och i både bloggar och nyhetsartiklar har språkintresserade uttryckt sin oro och bestörtning över hur regeringen utan någon utredning planerar att sänka verksamheter som har tagit lång tid att bygga upp. Språkrådet har också gjort ett uttalande.

Det är en principsak för regeringen att inte ge anslag till TNC.

Redan förra torsdagen uttalade sig Eva Lindström, statssekreterare åt närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S), i Språktidningen om att det är en principsak för regeringen att inte ge anslag till TNC eftersom det är ett aktiebolag. Liknande uttalanden gjorde hon även i P1 Språket i tisdags.

När detta blev en principsak framgår dock inte – det var ändå en socialdemokratisk regering som år 2000 föreslog att TNC skulle bli ett aktiebolag. Och är det just bolagsformen som är problemet hade man kunnat omforma aktiebolaget till en myndighet istället.

Enligt Expressen, Svenska Dagbladet och Språktidningens chefredaktör Patrik Hadenius är det här dock förslag från finansdepartementet. Finansdepartementet ska ha framfört dessa förslag under en längre tid och den här gången fick de igenom dem.

Att besluten inte är särskilt genomtänkta visas också av att regeringen redan har hunnit backa om nedskärningen till Svenska Institutet och medger att man inte haft konsekvenserna klara för sig vad minskade bidrag skulle innebära.

Patrik Hadenius föreslår i en debattartikel att en ny språkutredning genomförs. Den senaste stora språkutredningen presenterades för tolv år sen och det är inte bara TNC och svenskan i utlandet som skulle behöva utredas utan även Institutet för språk och folkminnen, där Språkrådet ingår, har haft stora problem med bland annat nedläggningen av Språkrådets webbplats.

Det positiva med debatten är ändå att kunskaperna om vad till exempel TNC gör sprids och att fler kanske förstår vikten av att utveckla en gemensam begreppsapparat. Dessutom visar det hur lite kvalificerad språkvård behöver kosta – att TNC klarar sin verksamhet med ett så litet anslag som knappt 4,3 miljoner per år tycker jag är fantastiskt.

··························

Namninsamlingar

Om du vill veta mer om bakgrunden till namninsamlingarna finns mycket fakta att hämta i länkarna nedan, samt i länkarna till mitt inlägg från förra veckan.

Dela med dig Facebook Twitter Skicka som e-post Skriv ut artikeln


Viewing all articles
Browse latest Browse all 179

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!