
Skiljer du på var eller vart i din dialekt? Eller använder du samma ord för riktning och befintlighet? (Illustrationer: Adobe Stock, karta Koyos, Public domain, via Wikimedia Commons)
I många dialekter görs ingen skillnad mellan var eller vart. Istället används vart genomgående. Eller var. Eller vars. Men vad är rätt?
Ett levande språk har alltid varianter. Till exempel kan det finnas varianter som är bundna till en geografisk plats: dialekter. Varianten kan också vara knuten till en social grupp och då kallas det för en sociolekt.
Och egentligen har vi alla vår egen variant av språket där vi till exempel väljer vissa ord eller vissa grammatiska konstruktioner – det som grammatikern Johan Brandtler kallar för individuell grammatik, något jag skrev ett inlägg om förra året (se länk nedan).
Varje språkgemenskap utvecklar en kollektiv grammatik som kan kodifieras, standardiseras, beskrivas och kontrasteras mot andra kollektiva grammatiker – till exempel avgränsar vi svenska, norska och danska från varandra fast språken är så lika att de skulle kunna ses som dialekter.
Skriftspråket är utvecklat ur denna kollektiva grammatik. Att ha en neutral variant utan regionala eller sociala markörer är både praktiskt och jämlikt. Men det är en balansgång att hålla standardvarianten neutral eftersom ett levande språk också alltid är under utveckling.
Till exempel kanske vi är på väg mot att använda vart för både riktning och befintlighet. I den kollektiva grammatiken gör vi dock fortfarande skillnad på var och vart.
För många av oss finns den här skillnaden även i den individuella grammatiken, och det är närmast obegripligt hur någon kan göra fel på detta. Att folk ändå gör fel väcker ofta irritation.
Men i många sydsvenska dialekter används bara var medan många som talar västsvenska dialekter säger vart (med långt a-ljud) om både riktning och befintlighet. Och då är det inte lika enkelt längre att skilja på orden utan man behöver medvetet lära in det.
Var eller vart hör till de språkfrågor som ständigt återkommer i språkrådgivningssammanhang trots att de har mycket liten betydelse för svenskans utveckling. De är inte heta för att det faktiskt spelar roll utan för att de har fått ett starkt symbolvärde. Standardsvenskan ses som den rätta och andra varianter ses som sämre.
Men du ska inte behöva känna att din dialekt är fel – alla språk har varianter. Det kan också vara så att du är ung och drivande i en språklig förändring – för det är hos ungdomar förändringarna märks mest.
När du talar eller skriver bör du dock hålla dig till standardvarianten så att alla förstår dig och mottagarna inte tappar fokus för att de irriterar sig på en språklig konstruktion.
Du bör också vara medveten om att starkt symbolvärde innebär att mottagare kan bilda sig en uppfattning om dig som obildad och slapp om du skriver: Vart ligger Vällingby?
En intressant reflektion är att medan många irriterar sig på användning av vart för befintlighet verkar ingen uppröras över att många norrlänningar säger vars både om riktning eller befintlighet. Kanske det är för att vars är ett eget ord och då uppfattas som rent dialektalt, medan vart känns som att det används istället för det rätta var.
Webbkurs om var eller vart på Evas skrivskola
- Språkriktigheter – Var eller vart? – den här kortkursen är för dig som tycker att det är knepigt att veta när du ska använda var eller vart. Webbkursen ger dig både den grammatiska grunden och rejält med praktisk träning. Vill du bli ännu bättre på att skriva korrekt finns det två till kortkurser om heta språkfrågor, och du kan köpa alla tre som ett paket: Språkriktigheter.
Mer som jag har skrivit om var eller vart och annan grammatik
Fler blogginlägg
- Rätt eller fel grammatik? – inlägg från 17 maj 2015, om en föreläsning av grammatikern Johan Brandtler.
- Finns det rätt eller fel i talspråket? – inlägg från 9 augusti 2023.
- Alla inlägg om grammatik.
Skrivbrevet från Evas skrivskola
Snabba skrivtips från Evas skrivskola
Mer om grammatik och standardspråk
- Johan Brandtler, vars föreläsning jag refererar, är docent i nordiska språk vid Stockholms universitet.
- Svenska Akademiens grammatik, SAG – den svenska standardgrammatiken. På sidan 661 kan du läsa om de regionala variationerna av hur vi använder var eller vart.
- Språkrådet rekommenderar– bok som bland annat tar upp standardspråk, går att ladda ner gratis som pdf eller beställa i pappersvariant på Språkrådets sajt.
- Språkrådets rekommendation om var eller vart.
Inlägget Var eller vart – eller kanske vars? dök först upp på Eva Sahlström.