Skriver du i ditt arbete men känner att du inte når ut med ditt budskap? Här får du de fem bästa skrivtipsen för att skriva en text som kommunicerar.
Många av dem som skriver i sitt arbete har ingen utbildning för det, och då kan det vara svårt att formulera en text som går fram till läsaren.
Men det finns några enkla knep att ta till – och de handlar inte främst om skrivregler och grammatik. Det är bara en liten del av att producera en text, och dessutom den del som du lättast kan ta hjälp för.
Mina fyra första tips om hur du skriver en bättre text handlar alla om vad du bör tänka igenom innan du ens börjar skriva:
1. Vem?
Tänk alltid på vem du skriver för. Det absolut viktigaste för att en text ska bli begriplig är att den är skriven ur läsarens perspektiv. Fokusera på det som är viktigt för läsaren, inte det som är viktigt för dig. Förklara det som läsaren inte förstår, men förklara inte det som hen redan vet. Använd bara interna uttryck och branschjargong om läsaren själv använder dem.
2. Vad?
När du vet vem du skriver för behöver du bestämma vad för slags text du skriver, det vill säga i vilken genre den hör hemma. Att texten är väl anpassad till sin genre är viktigt för begripligheten. Så fort vi börjar läsa en text försöker vi nämligen passa in den i ett textschema vi känner igen, och när vi förstår vad för slags text vi läser blir det lättare att förstå den.
3. Varför?
Sedan behöver du fundera över vad läsaren har för syfte med att läsa din text. Kommer hen att läsa texten noga för att lära sig den utantill eller skumma igenom den? Vill hen lära sig något nytt eller få åsikter bekräftade? Och vad vill du att läsningen av texten ska leda till? Ska läsaren köpa en tjänst, sprida informationen vidare, kontakta dig – eller inte kontakta dig?
4. Var?
Den fjärde frågan handlar om under vilka förutsättningar din text blir läst. Sitter läsaren i en lugn eller stressig miljö, har hen mycket eller lite tid att läsa, finns det annat som pockar på uppmärksamhet samtidigt?
De här fyra punkterna behöver du göra klart för dig innan du börjar skriva och ha i åtanke hela tiden medan du skriver. När texten sedan är färdigskriven och anpassad till sin läsare, då är det dags för det femte sista tipset:
5. Noga!
Slarva inte med korrekturläsningen! Att du gör det här sist beror inte på att det är oviktigt. Korrektur är tvärtom väldigt viktigt – en undersökning visade att så lite som två stavfel minskade läsarens förtroende och intrycket av hela texten sänktes.
Men har du gjort ditt jobb med de fyra första punkterna kan du ta professionell hjälp med den här femte och sista för att putsa upp din text så den blir riktigt guldglänsande.
Fördjupningar av de 5 bästa skrivtipsen
Onlinekurs på Moderskeppet
- Skriv för att engagera – min första kurs för Moderskeppet. Den här kursen vänder sig till dig som vill skriva så att mottagaren läser din text, förstår den och vill läsa din nästa text. Kursen riktar sig till dig som skriver för sociala medier, men eftersom den handlar om det allra mest grundläggande för att få till en bra text fungerar den för i princip allt du skriver.
Fler inlägg om bästa skrivtipsen
- Att läsa korrektur – inlägg från 22 september 2011.
- Vem är det jag skriver för? – inlägg från 21 mars 2012.
- Befolkning ger begripligare text – inlägg från 4 april 2012.
- Det viktiga sidkorrekturet – inlägg från 14 augusti 2013.
- Textens triangel – inlägg från 5 mars 2014.
- Att skriva inkluderande – inlägg från 8 oktober 2014.
- De vanligaste språkfelen – inlägg från 28 maj 2015 .
- Stavfel sänker förtroendet – inlägg från 9 september 2015.
- Håll dig till textens genre – inlägg från 20 januari 2016.
- Vanliga korrekturfel – inlägg från 3 maj 2017.
- Att anpassa sig till mottagaren – inlägg från 17 januari 2018.
- Att förbereda en text för korrektur – inlägg från 2 september 2020.
Snabba skrivtips
Skrivbrevet från Evas skrivskola
- Sätt mottagaren i centrum, 6-2021
- Skrivande är en process, 7-2021
- När du måste skriva för alla, nr 8-2021
Inlägget Fem bästa skrivtipsen dök först upp på Eva Sahlström.