Quantcast
Channel: Eva Sahlström
Viewing all articles
Browse latest Browse all 179

Att förbereda en text för korrektur

$
0
0

Det är väl värt att förbereda en text för korrektur så att för­utsätt­ningarna blir så bra som möj­ligt innan du lämnar den till korrektur­läsare. Det tjänar både din text och din plånbok på.

När du skriver en text som ska pub­li­ceras någon­stans är det oftast bäst att låta någon annan korrektur­läsa texten efter­som det ökar chansen för att alla fel upp­täcks. Är du inte så språkligt säker är det också fördel­aktigt att lämna texten till en profes­sionell korrekturläsare.

Men gör inte tanke­felet att tro att du inte behöver an­stränga dig så mycket när du betalar för ett korrektur. Man hittar visser­ligen fler fel ju kunnigare och mer er­faren man är – men ingen hittar alla fel.

Min erfaren­het är att det är lättare att missa något när det är mycket att åt­gärda, sär­skilt om det är många inter­punktions­fel. Fel­aktiga skilje­tecken alltså. Vack­lande tempus tar också fokus från övriga fel eftersom det kräver så mycket fixande. Om du åt­gärdar så mycket du kan ger du proffset en chans att få fokus­era på de fel du inte har kompe­tens att hitta.

En klassiker är också att komma på korrek­turet precis före dead­line. Det har hänt mig ganska många gånger att helt nya kunder kontaktar mig och säger att det är ”lite bråttom” med korrek­turet – några dagar innan det ska lämnas till tryck. Då gäller det att man hittar en bra korrektur­läsare som inte redan är inbokad på annat jobb.

Din text är värd bättre, så innan du lämnar iväg den för korrektur tänk på detta:

  • Planera in tid för korrekturet i produktions­processen.
  • Välj en korrektur­läsare med god kompe­tens – språk­veten­skap­liga studier i svenska på hög­skole­nivå tycker jag är ett minimum.
  • Boka korrektur­läsaren i god tid.
  • Se till att din text är så färdig som möj­ligt så du inte slösar pengar på korrektur av text som du sedan skriver om.
  • Korrekturläs texten själv så mycket du kan innan du lämnar iväg den.

Det är också viktigt att du tänker på att korrektur­läsaren inte gör änd­ringar av inne­hållet, så hur duktig hen än är kan hen inte rädda en dålig text utan bara se till att den är språkligt korrekt.

Det allra bästa är att få både text- och sid­korrekturet profes­sionellt läst, men det är för­stås en kostnads­fråga. Om du bara har råd med ett proffs­korr, vilket ska du välja? Ja, det beror på hur språk­ligt säker du är och hur van du är att arbeta med text.

Om du tror att korrek­turet kommer att inne­bära många änd­ringar är det antag­ligen bäst att lämna bort text­korrekturet så att du får en mer färdig text till formgivningen.

Kunder som själva jobbar med text, till exempel tid­skrifter, för­lag och reklam­byråer, brukar dock lämna sid­korrekturet till mig. Då kan jag ut­över de språk­liga fel de missat även kolla sådant som att av­stav­ning­arna är snygga, att an­fangerna inte går in i texten, att bild­texterna ligger vid rätt bild och allt annat man behöver ha koll på i sidkorrekturet.

Vill du lära dig mer om hur du bäst kan förbereda en text för korrektur håller jag på att göra en webb­kurs om korrektur­läsning. Se länk längst ner för mer infor­ma­tion.

Andra sidor och inlägg om korrektur

Mer om att förbereda en text för korrektur

  • Om korrektur – en samlings­sida för allt jag har skrivit om korrektur­läsning.
  • Kort om korrektur – en webb­kurs som lär dig arbets­metoder för korrektur­läsning, både för dig som vill sköta korrek­turet helt själv och för dig som lämnar bort det till en profes­sionell korrekturläsare.

Inlägget Att förbereda en text för korrektur dök först upp på Eva Sahlström.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 179

Trending Articles