Det är väl värt att förbereda en text för korrektur så att förutsättningarna blir så bra som möjligt innan du lämnar den till korrekturläsare. Det tjänar både din text och din plånbok på.
När du skriver en text som ska publiceras någonstans är det oftast bäst att låta någon annan korrekturläsa texten eftersom det ökar chansen för att alla fel upptäcks. Är du inte så språkligt säker är det också fördelaktigt att lämna texten till en professionell korrekturläsare.
Men gör inte tankefelet att tro att du inte behöver anstränga dig så mycket när du betalar för ett korrektur. Man hittar visserligen fler fel ju kunnigare och mer erfaren man är – men ingen hittar alla fel.
Min erfarenhet är att det är lättare att missa något när det är mycket att åtgärda, särskilt om det är många interpunktionsfel. Felaktiga skiljetecken alltså. Vacklande tempus tar också fokus från övriga fel eftersom det kräver så mycket fixande. Om du åtgärdar så mycket du kan ger du proffset en chans att få fokusera på de fel du inte har kompetens att hitta.
En klassiker är också att komma på korrekturet precis före deadline. Det har hänt mig ganska många gånger att helt nya kunder kontaktar mig och säger att det är ”lite bråttom” med korrekturet – några dagar innan det ska lämnas till tryck. Då gäller det att man hittar en bra korrekturläsare som inte redan är inbokad på annat jobb.
Din text är värd bättre, så innan du lämnar iväg den för korrektur tänk på detta:
- Planera in tid för korrekturet i produktionsprocessen.
- Välj en korrekturläsare med god kompetens – språkvetenskapliga studier i svenska på högskolenivå tycker jag är ett minimum.
- Boka korrekturläsaren i god tid.
- Se till att din text är så färdig som möjligt så du inte slösar pengar på korrektur av text som du sedan skriver om.
- Korrekturläs texten själv så mycket du kan innan du lämnar iväg den.
Det är också viktigt att du tänker på att korrekturläsaren inte gör ändringar av innehållet, så hur duktig hen än är kan hen inte rädda en dålig text utan bara se till att den är språkligt korrekt.
Det allra bästa är att få både text- och sidkorrekturet professionellt läst, men det är förstås en kostnadsfråga. Om du bara har råd med ett proffskorr, vilket ska du välja? Ja, det beror på hur språkligt säker du är och hur van du är att arbeta med text.
Om du tror att korrekturet kommer att innebära många ändringar är det antagligen bäst att lämna bort textkorrekturet så att du får en mer färdig text till formgivningen.
Kunder som själva jobbar med text, till exempel tidskrifter, förlag och reklambyråer, brukar dock lämna sidkorrekturet till mig. Då kan jag utöver de språkliga fel de missat även kolla sådant som att avstavningarna är snygga, att anfangerna inte går in i texten, att bildtexterna ligger vid rätt bild och allt annat man behöver ha koll på i sidkorrekturet.
Vill du lära dig mer om hur du bäst kan förbereda en text för korrektur håller jag på att göra en webbkurs om korrekturläsning. Se länk längst ner för mer information.
Andra sidor och inlägg om korrektur
- Vad menas med textkorrektur och vad menas med sidkorrektur?
- Att läsa korrektur – inlägg från 22 september 2011.
- Avstavningar som är rätt men blir fel – inlägg från 15 februari 2012.
- Det viktiga sidkorrekturet – inlägg från 14 augusti 2013.
- Stavfel sänker förtroendet – inlägg från 9 september 2015.
- De vanligaste språkfelen – inlägg från 28 maj 2015 .
- Vanliga korrekturfel – inlägg från 3 maj 2017.
Mer om att förbereda en text för korrektur
- Om korrektur – en samlingssida för allt jag har skrivit om korrekturläsning.
- Kort om korrektur – en webbkurs som lär dig arbetsmetoder för korrekturläsning, både för dig som vill sköta korrekturet helt själv och för dig som lämnar bort det till en professionell korrekturläsare.
Inlägget Att förbereda en text för korrektur dök först upp på Eva Sahlström.