Quantcast
Channel: Eva Sahlström
Viewing all articles
Browse latest Browse all 179

Tips om textgranskning

$
0
0
Textgranskning

Uppdrag textgranskning är en praktisk hand­bok i text­arbete.

Det finns väldigt lite litte­ratur om hur man ut­för textgranskning rent praktiskt. Så det är tur att den bok som finns, Uppdrag textgranskning, är så väl­matad och gedigen.

För några år sedan kom boken Uppdrag textgranskning ut, skriven av språk­konsulterna Sara Rösare och Anki Mattson. Den verkar vara i stort sett den enda av sitt slag, ut­över några en­staka artiklar och studier om textgranskning och korrektur­läsning.

Därför är det så väl­kommet att två språk­konsulter med mycket egen praktisk erfaren­het har skrivit den här boken för dem som vill lära sig mer om text­granskandets ädla konst. Här tas det mesta upp, som vad text­granskning är, vad man kan för­vänta sig för resul­tat av en text­granskning, hur man gör rent konkret etc.

Boken riktar sig till den som vill arbeta med textgranskning och tar upp mycket av det praktiska runt be­ställ­ningar och vilka program­varor man använder, blandat med språk­lig teori om vad som kan för­bättra en text.

Men någon­stans mitt i boken börjar jag fundera över vilka som faktiskt utgör mål­gruppen. För bit­vis blir det språk­teoretiska ganska svårt för den som aldrig har räknat ut nominal­kvoter eller har sett ett sats­schema.

För att klara av att arbeta med textgranskning profes­sionellt behöver man dock ligga på en så hög språk­lig nivå att teorin boken presen­terar är väl­bekant. Därför tror jag att den här boken passar allra bäst för den som håller på att ut­bilda sig till att arbeta med text då den kan bli en gen­väg för hur man om­sätter teorin till praktiskt textarbete.

Det avslutande kapitlet handlar om korrektur­läsning. Här blir jag över­raskad över att sid­korrektur i stort sett helt förbi­gås. I det korta av­snittet som handlar om textens form vid korrektur­läsning antyds det till och med att det kan vara för svårt att hålla koll på form­givningen när man läser korrektur.

Och visst, när man läser text­korrektur (före form­givning) bör man få fokusera på texten. Men en stor del av det korrektur jag läser är sid­korrektur, korrektur av form­given text. Då ingår det att utöver det rent språk­liga kolla sådant som att spalterna ligger på samma höjd, att an­fanger inte är för nära texten, att bild­texterna ligger vid rätta bilder etc.

Eftersom sidkorrektur kräver kun­skaper i form­givning och typo­grafi kan jag förstå att man av utrymmes­skäl fokuserar på text­korrekturet i en bok om textgranskning, men jag tycker ändå att det bör om­nämnas.

Som helhet är dock boken mycket genom­arbetad, och för­hoppnings­vis används den idag som kurs­litteratur på de ut­bild­ningar för­fattarna och jag har gått.

Vad är korrektur?

  • Korrektur – för­klaring här på sajten om vad korrektur är, och vad som ingår i text- respektive sidkorrektur.
  • Textbearbetning och textredigering – för­klaring här på sajten om skillnaden mellan att bearbeta eller redigera en text.
  • Kort om korrektur – i höst släpper jag en kurs i korrektur­läsning på min kurs­portal Evas skrivskola. Kursen är inte färdig än, men se till att följa mig på sociala medier så du inte missar extra er­bjudanden när jag lanserar den.

Mer läsning

Inlägget Tips om textgranskning dök först upp på Eva Sahlström.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 179

Trending Articles


Plyschfilt Sköld


Svar på frågor del 2


Sandra Andersson och Alexander Storm har blivit föräldrar.


Den skamliga skammen


Låga straff för våldsamma invandrarbröder


Jeansen på


Anders Timell indragen i sexhärva


The Headlines nya finns på Spotify


Eva O'Neills rasande attack på Silvias porrväninna


"Hustrun lämnar Martin Timell"