Quantcast
Channel: Eva Sahlström
Viewing all articles
Browse latest Browse all 179

Tips för tillgänglighet på webben

$
0
0

När E-delegationen bjöd in till konferens om webbtillgänglighet blev det fullsatt. Många ville lära sig mer om hur man undviker att exkludera besökare på webben och föreläsarna gav konkreta tips.

Inför lagändringen vid årsskiftet då bristande tillgänglighet blir en form av diskriminering bjöd E-delegationen in till en konferens om tillgänglighet på webben, tillsammans med Användningsforum och Post- & telestyrelsen.

På seminariet lärde vi oss att ungefär 10–20 procent (beroende på hur man räknar) av svenskarna har någon form av funktionsnedsättning.

– Men en förbättrad tillgänglighet är bra för alla, sa Ulrika Gani från Myndigheten för delaktighet, som var en av föreläsarna.

”Förbättrad tillgänglighet är bra för alla.”

Hennes kollega Mikael Holmgren visade hur man upplever en webbplats genom en skärmläsare, ett verktyg som läser upp det som står på webbplatsen med hjälp av talsyntes så att en synskadad person kan ta till sig informationen.

Att få en sådan demonstration av någon som själv är blind var väldigt lärorikt och några viktiga poänger blev väldigt tydliga, som att se till sidans innehåll blir uppläst i rätt ordning och att sådant som är menat att vara dolt också är dolt för hjälpmedel som skärmläsare.

Stina Johansson från ETU, ett företag som bland annat arbetar med webbtillgänglighet för människor med funktionsnedsättningar, gav sju konkreta tips för tillgänglig webb:

  1. Strukturera informationen med rubriker, markera dem korrekt tekniskt och i en konsekvent hierarkisk ordning.
  2. Kolla att det fungerar att styra sajten med tangentbordet.
  3. Se till att det är tydligt vad som är länkar, att länkarna har tillräckligt stor träffyta och att man förstår vart de leder. En liten pil framför eller bakom länktexten är ett bra sätt att tydliggöra att det är en länk.
  4. Använd färger som ger bra kontraster – och låt inte färg ensamt bära information. Visa till exempel alltid vad som är länkar med text, och kontrollera att grafik fungerar i gråskala.
  5. Skapa sidan så att den kan ses på olika sätt och fungerar i olika typer av enheter (så kallad responsiv design) och att man kan zooma innehållet.
  6. Se till att innehållet kommer i rätt ordning och att flödet är naturligt, till exempel att instruktioner till formulär inte ligger efter frågorna. Lägg knappar för sådant som ska utföras sist i flödet.
  7. Använd alternativtexter till bilder som förmedlar information – till bilder som bara används som dekoration är det bäst att hoppa över alternativtexten. Och om bilden är klickbar är det viktigt att skriva i alternativtexten vart länken går.

Mycket av detta kan man testa med ett automatiskt verktyg. Stina Johansson rekommenderade Web Accessibility Toolbar för Internet Explorer och Web Developer för Firefox.

Länkar för mer information

Dela med dig Facebook Twitter Skicka som e-post Skriv ut artikeln


Viewing all articles
Browse latest Browse all 179

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!