
En informationsaffisch med ett exempel på en allt vanligare typ av överanvändning av dem. Och på bristande korrekturläsning.
En av de hetaste språkfrågorna är om vi ska fortsätta att upprätthålla distinktionen mellan de eller dem eller om vi ska börja skriva dom. Eller kanske bara de?
Nyligen tog radioprogrammet P1 Språket åter upp den heta språkfrågan de eller dem – man gjorde det senast för knappt ett år sen. Anledningen den här gången var att Lisa Holm, professor i svenska vid Lunds universitet, föreslog i en Språkspalt i Svenska Dagbladet att det kan vara dags att byta ut de och dem i skriftspråket mot dom. Hon ser inga grammatiska argument för att behålla distinktionen mellan de och dem i skriftspråket – i talspråket använder ju de flesta svensktalande redan bara dom.
Reaktionerna på Facebook och Twitter bestod inte oväntat mestadels av protester mot förändringar och slutsatser om att problemen beror på okunskap och skolans förfall.
Reaktionerna var ungefär likadana när en annan språkprofessor, Per Ledin, tog upp samma förslag i P1 Språket förra året, även om han också fick en hel del positiva kommentarer. Han hade då skrivit flera inlägg på sin blogg På svenska om att det är dags att införa dom i skriftspråket, eftersom det så ofta blir fel, inte minst hos ungdomar.
För det är nog framför allt ungdomar som har problem med det här formvalet. Framför allt är det hos ungdomar man ser en överanvändning av dem – en del skriver konsekvent dem även när det ska vara de. Oerhört störande för många av oss, men samtidigt är det nog också ett tecken på yngre generationer håller på att tappa språkkänslan för den här distinktionen.
I kommentarerna på Twitter och Facebook påpekas det ofta att det är lätt att veta när man ska skriva vad, men Olle Josephson – ytterligare en språkprofessor – visade i en Språkspalt för fyra år sen att reglerna inte alls är så lätta. Även Ylva Byrman, språkkonsult och doktorand i svenska, visade i Svenska Dagbladets Språkblogg exempel på hur klurigt det ibland kan vara att välja mellan de och dem.
Och innan du suckar över slappa ungdomar kan du prova att göra Olle Josephsons de eller dem-test och se hur många rätt du får – när du får svaren ser du dessutom hur andra har svarat och vilken stor osäkerhet som råder i vissa av fallen.
Än är dock inte dom accepterat annat än i vardagligt skriftspråk – och kanske det inte blir det heller. Olle Josephson tycker till exempel att det är bättre att använda de som enda skriftspråksform eftersom det inte blir en så stor förändring av textintrycket som om man byter till dom.
Och är du osäker – skriv de! Förutom att det är störst chans att det blir rätt är det mindre störande med de istället för dem än tvärtom.
····························
- Dags att slopa de och dem? – P1 Språkets senaste diskussion 23 september 2014 om denna heta språkfråga.
- När språkkänslan sviker oss – om valet mellan de, dem och dom och andra språkliga utmaningar – P1 Språket från 16 oktober 2013.
- Skriftspråket moget för att införa ”dom” – professor Lisa Holm skriver i Språkspalten i Svenska Dagbladet.
- Skriv som du talar, skriv dom! och Debatt om enhets-dom – inlägg på Per Ledins blogg På svenska.
- Det finns en utväg ur dem-problemet – professor Olle Josephson skriver i Språkspalten i Svenska Dagbladet.
- De eller dem? – inlägg av Ylva Byrman på Svenska Dagbladets Språkblogg.
- Kan du skilja på de och dem? – Olle Josephsons språktest på Svenska Dagbladets sajt.



