
Första maj har långa traditioner av fest, lek och sång i Europa. (Foto: Adobe Stock)
Första maj firas idag som arbetarrörelsens demonstrationsdag, men dagen har traditionellt varit en festdag sen mycket länge i stora delar av Europa.
Första maj blev nationell helgdag 1939 i Sverige – vår första borgerliga helgdag (den andra, 6 juni, blev helgdag 2005). Då hade den internationella arbetarrörelsen använt dagen som demonstrationsdag sedan 1890-talet.
När arbetarrörelsen valde första maj som sin stora manifestationsdag anknöt man till en mycket gammal festtradition. De tidiga demonstrationerna hade också ofta bilder och texter som refererade till bondesamhället, inte minst fruktbarhetstema.
För i bondesamhället sågs första maj som den första sommardagen när djuren släpptes på bete. Det fanns också en rad andra traditioner, och i vanlig ordning brukade ungdomarna passa på att festa.
I Europa har första maj firats sedan antiken, till exempel med det keltiska firandet av Beltane, en fruktbarhetsfest, och valborgsmässoafton i de germanska länderna. Även efter införandet av kristendomen levde det kvar en sekulär version där man dansar runt en majstång och kröner en majdrottning.
När sedan om att klä stänger med löv, att maja, kom till Sverige hade det dock inte slagit ut så mycket löv att maja med första maj, så vi flyttade majstången till midsommar istället. Men på medeltiden firades första maj i städerna där skrån och gillen bland annat krönte en majgreve, efter påverkan från tyska handelsmän.
Första maj hade också en kyrklig förankring. Den var en kyrklig helgdag under medeltiden, och under 1400-talet blev den helgondag tillägnad Sankta Valborg. Det blev också en dag för gyckel och upptåg för att det var den sista dagen innan en fasta inför korsmässodagen 3 maj.
Under 1500-talet gick djäknar, studenter, sockengång då de sjöng och uppförde gyckelspel. Första maj förlorade sin status som helgdag 1772, men festerna och lekarna levde kvar runt valborg och första maj.
Det firande som uppstod bland studenterna i Uppsala och Lund under 1800-talet har antagligen sitt ursprung ur djäknarnas förstamaj-firande. I Stockholm var det ett borgerligt nöje att ge sig ut på utflykter i det gröna, som under tidigt 1800-tal ledde till kortege och folkfest på Djurgården.
I Sverige hölls de första förstamajdemonstrationerna 1890. Demonstrationerna var som störst under första halvan av 1900-talet, men under socialdemokraternas långa tid i regeringsställning under efterkrigstiden minskade intresset. Det blev ett till uppsving i samband med 1960-talets studentuppror, och då kom även de internationella frågorna in i tågen.
Idag har intresset för förstamajdemonstrationer falnat betydligt, och för de flesta svenskar är första maj en ledig dag då man kanske sätter den första potatisen eller åker till en bondgård för att titta på kosläpp.
För de gamla traditionerna lever kvar – även sjungandet. De som demonstrerar sjunger till exempel Internationalen eller Arbetets söner, medan studentsångare och andra körsångare förstås sjunger Sköna maj och andra naturromantiska vårsånger.
Hur skriver du då första maj? Det går bra både att skriva första maj och 1 maj, men det första alternativet är vanligast. I sammansättningar bör du skriva ihop allt: förstamajtal, förstamajfirande.
Fler inlägg om årstidshändelser
- Vändpunkten vårdagjämning – inlägg från 20 mar 2019.
- Valborg välkomnar våren – inlägg från 21 april 2021.
- Kristi himmelsfärdsdag inleder sommaren – inlägg från 18 maj 2022.
- Majstång i juni – inlägg från 17 juni 2015.
- Sommarsolståndet – den längsta dagen – inlägg från 12 juni 2019.
- Semester – ett ord med motsatta betydelser – inlägg från 4 juli 2018.
- När är det brittsommar? – 26 september 2018.
- Höstdagjämningen i skördetid – inlägg från 4 septemger 2019.
- Vintersolståndet mitt i vintern – inlägg från 25 december 2019.
- Jul – ett ord med långa traditioner – inlägg från 20 december 2017.
- Nyår förr och nu – inlägg från 23 december 2020.
- Fler inlägg om dagar förknippade med händelser i almanackan.
Snabba skrivtips från Evas skrivskola
Mer att läsa om första maj
- Nationalencyklopedin, ne.se, skriver om första maj som traditionell festdag respektive arbetarrörelsens manifestationsdag.
- Wikipedia skriver om första maj.
- Institutet för språk och folkminnen, Isof, berättar om första maj.
- Nordiska museet berättar om första maj.
- Språkrådets rekommendation om hur man skriver första maj.
Inlägget Första maj – festdag med långa anor dök först upp på Eva Sahlström.