Quantcast
Channel: Eva Sahlström
Viewing all articles
Browse latest Browse all 179

Frossa på fettisdagen

$
0
0
Semla till fet­tis­dagen

En semla med kil­format lock, kanske en rest från gamla tiders kil­formade het­vägg.

Numera kan man äta semlor i alla möjliga och omöjliga former, från före jul till långt efter fast­lagen. Men ursprung­ligen var fastlags­bullen något man åt som ett sista frosseri innan fastan före påsk.

Semmel­wrap, prinsessemlor, semmel­smoothies – ja, du har säkert inte missat att de senaste åren har bjudit på en mängd varianter av den klassiska semlan. Och semlor äts på alla möj­liga vecko­dagar och långt före fast­lagen. Det är inte omöjligt att hitta konditorier som säljer semlor redan före jul.

Under min upp­växt lärde jag mig att semlor skulle man äta på de sex tis­dagarna före påsk, ingen annan gång. Men ska man följa den ursprung­liga traditionen var det ju egent­ligen lika galet som att äta semlor före jul.

För semlan, fastlags­bullen, hör till fast­lagen. Och fast­lagen, det är inte fastan utan de tre dagar som föregår den klassiska kristna fastan före påsk: fläsk­söndagen, blå­måndagen och fet­tis­dagen. På ask­onsdagen startar sedan den 40 dagar långa fastan.

I Sverige var det framför allt under medel­tiden vi höll hårt på fastan, och efter reformationen på 1500-talet blev det fri­villigt att fasta. Inför 40 dagars fasta passade man på att festa loss under fast­lagen, inte minst på fet­tis­dagen då man åt fet och fin mat, kanske bullar bakade med vitt vete­mjöl – dagen har även kallats vita tis­dagen.

Dock är det antag­ligen en ganska sen­tida be­nämning eftersom vitt mjöl var ovanligt i bonde­samhället. Semlan är istället troligen en ut­veck­ling av den het­vägg som åts i högrestånds­kretsar från 1700-talet, en bulle med mandel­massa som låg i en tall­rik med mjölk. Ofta kryddad med kummin (hur nu det gick ihop med mandel­massan).

Ordet het­vägg tros komma från det tyska heisswecken, varma kilar, som syftade på den kil- eller kors­formade utformningen av de ur­sprung­liga fastlags­bullarna.

Själva ordet semla kommer från latin, simila, som betyder just fint vete­mjöl eller fint vete­bröd. Och på finlands­svenska betecknar semla det som på sverige­svenska kallas för små­franska.

Semlan kan även kallas fastlags­bulle eller fettisdags­bulle. Vad än semlan kallas skriver vi den gement, liksom vi skriver alla kalender­dagar gement: fet­tis­dag, ask­onsdag, blå­måndag etc.

Och vill du vara verk­ligt traditions­bunden är det alltså fet­tis­dagen och fet­tis­dagen allena som gäller för semmel­ätning. Eller för­resten, du kan ju också gå tillbaka till ännu äldre traditioner och äta kropp­kakor, kokta svin­fötter eller sju mål mat, som är exempel på fettisdags­traditioner från några olika delar av landet.

Eller så går du till ett kondis och köper dig en prinsessemla.

Mer att läsa om fet­tisdagen

 

Inlägget Frossa på fettisdagen dök först upp på Eva Sahlström.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 179

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!